Hotel Chvalská Tvrz

Místo:
Horní Počernice, Praha 20

Charakter projektu:
Rekonstrukce historického objektu

Začátek projektu:
1999

Realizace:
2001

Jedná se o rekonstrukci historických koníren v areálu Chvalského zámku v Horních Počernicích, které byly radikálně přestavěny v 2. polovině 19. století. Tyto hospodářské budovy nebyly využívány a docházelo u nich k poměrně masivnímu znehodnocování stavebních konstrukcí.Objekt se skládá ze tří částí – východního a západního křídla koníren a přilehlé budovy k západní části. Celý soubor budov je zapsaný ve Státním seznamu kulturních památek pod evidenčním číslem l-1986.

Rekonstrukce počítala se změnou funkčního využití objektu na hotel a přidružené hotelové provozy. Na jihozápadní fasádě byla přistavěna hmota letní terasy a zázemí restaurace, čímž se objekt rozšířil o cca 4,5 m.

Dva hlavní vstupy do objektu jsou navrženy na západní fasádě z malého náměstí areálu.

Jedná se o vstup do recepce a vstup do restaurace. Ostatní vstupy jsou určeny pro personál a pro obsluhu hotelových provozů. V přízemí objektu se nachází hlavní vstup do recepce a provozních kanceláří. Na vstupní prostor navazuje přes sociální zázemí víceúčelový sál.

Uprostřed dispozice je umístěna kuchyně se zázemím pro zaměstnance a skladovou částí. Skladová část je umístěna i v nově zbudovaném podzemí pod prostorem kuchyně.

Umístění kuchyně ve středu dispozice umožní bezproblémovou obslužnost víceúčelového sálu i přilehlé restaurace s nově navrženou letní terasou. Prostor restaurace se dá rozdělit mobilní příčkou na dva sály.  Dále je zde umístěna část zázemí – sklady  a šatna pro zaměstnance. V koncové partii jsou navrženy dva pokoje pro imobilní hosty s bezbariérovým přístupem.

V podkroví jsou umístěny hotelové pokoje. Celkem sedmnáct dvoulůžkových pokojů a tři apartmány, z čehož dva apartmány jsou řešeny jako mezonetové. Celkem je tedy navrženo padesát hotelových lůžek. Uprostřed dispozice je umístěna kotelna se strojovnou vzduchotechniky. V koncových částech se nachází únikové schodiště. Uprostřed dispozice je navrženo pomocné schodiště, které spojuje ubytovací část s restaurací.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>